Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Biserica de sub Lacul Belis – Fantanele

In cazul in care ati ajuns in zona Belis – Marisel va recomandam sa vizitati Biserica de sub lacul Belis care se numea pe vremuri Biserica Urmanczy si a fost construita in anul 1913 de catre Ioan Urmanczy.
Biserica este unul din cele opt locase de cult de la noi din tara cuprinse de apa si singurul care este acoperit in intregime de apa in anumite perioade ale anului.
La acest obiectiv poti sa ajungi cu barca si a carei poveste o poti afla de la localnici mai in varsta care au fost stramutati in jurul anului 1974, ramand in urma Biserica de sub lac. Localnicii au fost mutati in “Belisul Nou” impreuna cu gospadariile lor pentru a se construi barajul de 92 m pe cursul raului Somesul Cald si a carui scop era unul energetic. Scopul acestui baraj era de a construi o centrala electrica subterana prin punerea in functiune a turbinelor si generatoarelor de la Marisel printr-un tunel subteran de 8500 m lungime.
Ulterior biserica a fost acoperita de Lacul Belis. Biserica de sub Lacul Belis era lacasul de cult al localnicilor din satul “Belisul Vechi” care a fost mutat pe dealul din apropiere si care printre localnici mai este numit “Belisul Nou”.

Legende despre Biserica de sub Lacul Belis

Biserica se gaseste in apele Lacului Belis care este inconjurat de Masivul Vladeasa si Muntii Gilaului din Transilvania.

Legat de acest obiectiv exista o legenda printre localnici care sustin ca nu toate mormintele au fost mutate si ca sufletele ramase sub apa au devenit “mostri de sub lac”. Lacul este considerat de localnici blestemat datorita faptului ca lacul a acoperit satul vechi iar unii localnici au murit de inima rea, de dorul vechilor locuinte si amintirile lasate pe fundul lacului. De asemenea in lac au avut loc numeroase accidente care au confirmat de-a lungul timpului ca lacul este blestemat.
Fiind un lac artificial relativ nou gasiti cu usurinta localnici din Belis care va pot dezvalui detalii impresionante pe care le-au trait odata cu stramutarea satului Belis, construiri Barajului Belis si povesti noi si vechi personale sau legendare a lacului de acumulare Belis – Fantanele. Cu siguranta veti descoperi povesti nescrise despre biserica de sub lacul Belis care raman a fi transmise prin viu grai si adaptate la zilele noastre.

Cand poate fi vizualizata biserica

Biserica de sub Lacul Belis – Fantanele este usor de observat atunci cand apa din lac este in scadere, cele mai mari sanse sunt varile secetoase. De remacat la Biserica este faptul ca se pot observa inca picturi pe ziduri chiar daca biserica partic este in apa de peste 40 de ani.
Biserica de sub Lacul Belis este un locas de cult care le aduce satenilor aminte de stravechea vatra a satului Belis.
Biserica romano – catolica de sub lac este singura dovada vizibila a existentei satului Belis in stravechea vatra care a fost scufundata in apa din anul 1978.

Activitati de agrement in zona Lacului Belis:

  • inot
  • plimbari cu barca
  • plimbari cu caiac
  • plimbari cu ponton putlitor
  • pescuit
  • fotografiere

Obiective turistice din zona Belis – Marisel

  • Biserica de lemn din Beliș a fost construita in 1862 in Giurcuta de Jos si stramutata in 1975 odata cu crearea Lacului Belis. Este construita din barne de brad prelucrate manual de mesteri transilvaneni, iar exteriorul este din sindrila prelucarta de mesterii din Alba.
  • Biserica de lemn din Dealu Negru, com. Călățele, județul Cluj, este un monument istoric si a fost construita in anii 1765 din barne de stejar si fag. Biserica a fost contruita in Finciu si ulterior a fost mutata in Dealu – Negru.
  • Mănăstirea Râşca Transilvană a fost construita in 2002 si se afla langa Belis la poalele Masivului Vladeasa.
  • Crucea Iancului Fantanele se afla langa Marisel si a fost ridicata in cistea lui Avram Iancu si a motilor din timpul revolutiei din 1849.

Galerie foto biserica lac Belis

Video

Harta localizare biserica lac Belis

Contact

Statiunea Beliş Fântânele